Вижда се краят на много ниската инфлация

Вижда се краят на много ниската инфлация
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Средногодишната инфлация за 2015 и 2016 г. ще бъде съответно -0.3% и 0.7%. Тази прогноза направи в свой анализ Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Така трайно установяване на положителни стойности ще могат да се видят през втората половина на следващата година. Това означава, че макар и много бавно периодът на много ниска инфлация и дори на спад в цените наближава края си.

Индексът на потребителските цени ще остане на отрицателна територия през по-голямата част от тази година. В края на 2016 г. се очаква той да достигне ръст на годишна база от 1.2%.

„Според прогнозите едва в началото на 2018 г. ръстът на цените ще се доближи до препоръчителните за българската икономика стойности на инфлацията от около 2.5-3% на годишна база“, обясни Кристофор Павлов.

От гледна точка на икономиката продължаващият вече втора година спад в цените не е добра новина най-вече защото затруднява процеса на възстановяване.

Три четвърти от спада на цените през последните две години се дължи на външно определяните цени на горивата и храните (59% на енергията и 17% на храните). Те обаче със забавяне се отразяват на всички стоки и услуги.

#инфлация #дефлация #Кристофор Павлов #цени #горива #храни #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници