Около 500 млн. лева са необходими за укрепването на най-спешните свлачища

Около 500 млн. лева са необходими за укрепването на най-спешните свлачища
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 500 млн. лева са необходими за укрепването на най-спешните свлачища в страната, тези от първа категория. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от МРРБ.

По думите му за укрепването на всички свлачища за периода 2015-2020 година са нужни над 871 млн. лева.

По бюджета на МРРБ за 2015 година има само 1,280 млн. лева, от които 750 хил. лева са за мониторинг и регистриране на свлачищните процеси. Този ресурс е крайно недостатъчен, затова търсим и други източници на финансиране, включително от европейските фондове, заяви Нанков.

Той обясни, че са подадени необходимите документи за финансова помощ от фонд "Солидарност" за справяне с част от щетите от бедствията от тази и миналата година, като част от тях ще бъдат за укрепване на свлачища. Друг източник е Оперативна програма "Околна среда", по която през новия програмен период ще се отпуснат близо 40 млн. лева за укрепване на проявени свлачища по републиканската пътна мрежа и в населените места.

Нанков посочи още, че към края на 2014 г. 1851 са регистрираните свлачища с обща площ 209 хил. дка, което представлява 0.2% от територията на страната.

1159 от тях се намират в урбанизирани територии. Това са опасни свлачища, които пряко застрашават домовете на хората, информира още той. Останалите 692 са по републикански и общински пътища и в земеделски земи. Информацията се променя ежедневно, само от началото на 2015 г. до сега са регистрирани 28 нововъзникнали свлачища, съобщи Нанков.

Предотвратяването на щетите от свлачищата зависи от максимално бързите действия на всички компетентни институции при наличие на съответното финансиране. МРРБ е описало стриктно реда и отговорностите за геозащитна дейност, основният проблем е в сериозния дефицит на средства за такъв тип дейности, каза той.

 

#свлачища #средства #Николай Нанков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници