Над 70% от лекарите в България са недоволни

Над 70% от лекарите в България са недоволни
71% от лекарите в България са неудовлетворени професионално и 69% не се чувстват защитени от съсловната си организация. Снимка: lekari.bg
A A+ A++ A

71% от лекарите в България са неудовлетворени професионално и 69% не се чувстват защитени от съсловната си организация.

Според резултатите от национално проучване, проведено сред 720 лекари от 94 населени места от страната през февруари-март 2012 г., над 71% от тях са неудоволетворени професионално, предаде агенция „Фокус“.

Изследването извърши екип от професионалисти на Сдружение „Български лекар“ под формата на анкета сред лекарите с цел да се установят основните фактори, които влияят върху тяхната удовлетвореност.

Изследването се проведе електронно с помощта на изследователски инструмент – въпросник. При съставянето на въпросите се ползва опитът от подобни изследвания, проведени сред лекарите в Швейцария, САЩ и Англия, както и в Македония (HEALTHGROUPER).

Финалният въпросник е адаптиран към целта на изследването и ситуацията в страната. Съставен е от 22 въпроса.

Анализирани са факторите, определящи удовлетвореността на лекарите от приходите, сигурността на работното място, сътрудничеството с колеги и работната атмосфера, имиджа в обществото, в семейството и сред приятелите, както и сред пациентите. Тук са включени и въпроси, свързани с условията на труд и качеството на здравното обслужване; евентуален интерес за промяна на работното място и общото удовлетворение от работата като лекар в България.

Отделна група въпроси се отнася до удовлетвореността от реформите, които се провеждат в здравеопазването, Националния рамков договор и ръководството на съсловната организация.

Имаше и два открити въпроса с възможност да се коментира, а именно:

Какви препоръки имате към БЛС и неговата дейност?

Какво най-много не ви харесва в работата ви като лекар в България?

За да се опрости графичното представяне на резултатите, отговорите са групирани в три групи: „недоволни“, „доволни“ и „неутрални“.

На въпроса „Доколко сте доволни от следните аспекти от Вашата дейност като лекар?“ 60% от лекарите са изразили неудовлетвореност от заплатата, която получават.

Над 50% са и недоволните от възможностите за допълнителни приходи. По-положителна е само оценката, която лекарите дават на сигурността на работното място.

#изследване #проучване #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници