Витамините могат да бъдат опасни за здравето

Витамините могат да бъдат опасни за здравето
A A+ A++ A

Приемът на витамини в големи количества може да е опасен за здравето. В България се произвеждат и внасят плодове и зеленчуци, които при ежедневен прием в сурово състояние и разнообразно хранене са напълно достатъчни да осигурят необходимите витамини на организма. В някои особени случаи лекарят предписва допълнителен прием на витамини – например при бременни или при възрастни хора с определени заболявания.

В повечето случаи обаче приемът на витамини под формата на добавки е излишен и дори може да е опасен. Така например при изследване на витамин А* е установено, че хората, приемащи високи дози вит. А, страдат по-рядко от рак на белия дроб. Впоследствие се извършва проучване във Финландия и САЩ, при което група пушачи приемат вит. А, а друга група пушачи – пласебо,т.е. нищо. Резултатите показват, че не само заболеваемостта не намалява при приема на вит. А, но и витаминът оказва токсичен ефект.

Резултатите от изследването ни напомнят, че да се храним разнообразно и с повече плодове и зеленчуци е здравословно, но е ненужен и дори опасен за здравето допълнителният прием на витамин А.

* N Engl J Med. 1996 ; 334 : 1150-55.
N Engl J Med. 1994, 330 : 1029-35

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници