Хакери атакуват банковите ни сметки всеки ден

Хакери атакуват банковите ни сметки всеки ден
A A+ A++ A

Всеки ден хакери атакуват банковите сметки на стотици българи. Атаката засяга най-често електронното банкиране. Вирус от типа “бот нет” краде информация за потребителите и опразва сметките им за броени секунди, съобщи БНТ.

Онлайн обирите на банковите сметки с перфектен замисъл са дело на престъпни групи от Русия, Украйна и бившите съветски републики. Ограбваните са клиенти на български банки, използващи услугата “Електронно банкиране”.

"Когато е заразен клиентски компютър, банката трудно би могла да разбере, че това се случва, защото все пак е на клиентския компютър – не при нея. Компютърът реално е под контрола на този вирус – и тук говоря за цялата комуникация, която преминава през компютъра. Използване и на други банкирания, на имейл", коментира в петък Лъчезар Желев, главен експерт онлайн банкови услуги в Търговска банка.

90 процента от валутните плащания клиентите извършват през интернет. Над 85 процента от левовите плащания също минават през този канал.

"Веднъж пуснат в интернет вирусът достига до максимум потребители. Престъпниците заразяват стотици домашни и фирмени компютри и ги подчиняват, без потребителите да подозират нищо. Веднъж подчинена машината може да се ползва като междинна клетка за всякакви цели. Това е т.нар. “зомбиране” на компютри, или създаване на т.нар. “подчинена бот-нет мрежа”, допълва още той.

Затова експертите съветват да използваме по-сложни пароли. Да не изпращаме лична инфрмация чрез e-mail. Киберпрестъпниците обаче остават сериозна заплаха не само за България, но и за света

#хакери #банкови сметки #Лъчезар Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници