"Ислямска държава" прие клетвата за вярност на "Боко Харам"

"Ислямска държава" прие клетвата за вярност на "Боко Харам"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямаска държава“ прие клетвата на джихадистите от „Боко Харам“, която бе разпространена по-рано тази седмица във видео, съобщава "Ал Джазира".

„Съобщаваме ви добрите новини, че халифатът се разшири до западна Африка, тъй като... приехме клетвата на нашите братя“, се казва в съобщение на говорителя на ИД Мохамед ал-Аднани.

Все още автентичността на видеото не е проверена. То бе публикувано в сайт, поддържан от групировката и много прилича на предишното съобщение от Аднани.

„Боко Харам“ се закле във вярност на ИД, след като лидерът на нигерийската групировка Абубакар Шекау публикува в Туитър съобщение за принадлежността им към халифата.

"Боко Харам" започна военна кампания за налагане на ислямско управление в северната част на Нигерия през 2009 г. Конфликтът се разпространи и в съседните държави. В миналото се смяташе, че „Боко Харам“ са имали връзки с Ал Кайда.

Миналата година „Ислямска държава“ пое контрола над големи части от територията, в източната част на Сирия и в цяла Северна и Западна Ирак. Групировката има за цел да създаде "халифат" (държавно управлявана от един-единствен политически и религиозен лидер според ислямския закон - шериата). Нейният лидер Абу Бакр ал Багдади е известен сред последователите му като халиф Ибрахим.

#Боко Харам #ислямска държава #клетва #вярност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници