Великденски базари заляха Виена

Великденски базари заляха Виена
Oсновната стока на тези базари са ръчно боядисаните яйца, но освен това се предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение. Снимка: ibtimes.com
A A+ A++ A

В Австрия традиционните за Западна Европа великденски базари се откриват поне две седмици преди Великден.

Виена се готви дълго за един от най-светлите християнски празници – Великден. Първият от базарите беше открит още на 22 февруари, а останалите са отворени от 24 март до 9 април, понеделника след Великден, който тази година католиците празнуват на 8 април, предаде БГНЕС, позовавайки се на КомПРес София.

Oсновната стока на тези базари са ръчно боядисаните яйца, но освен това се предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение.

Великденският базар пред двореца "Шьонбрун", който тази година се провежда за десети път, се счита за най-романтичния виенски базар.

На фона на бароковия дворец 45 магазинчета ще предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия.

Децата се радват най-много на детската "фабрика" за производство на великденски зайци от марципан, където професионални сладкари с удоволствие им разкриват тайните на занаята си.

За малчуганите ще бъде открит детски театър, в който могат да си починат след търсенето на великденски яйца. През това време родителите им могат да се насладят на джаз концерт на открито.

На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града ще се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка, а на базара на "Калвариенберг" ще бъде организирано детско шествие.

Великденските деликатеси в Австрия са запазени за предиобеда на неделята. Традицията изисква преди обилната късна закуска ястията да се осветят в църквата (повечето австрийци са католици).

Освещаването на ястия по време на Великденската служба датира в Австрия от 12-ти век. Гозбите и боядисаните яйца се носят в кошници, покрити с ръчно бродирани кърпи.

На трапезата в този ден не бива да липсват боядисани яйца, сладък великденски хляб, хляб и сол, а така също и т.нар. великденска шунка, която се яде с прясно настърган хрян.

За това ястие се сварява пушено, нетлъсто парче свинско месо, което след това може да бъде запечено във фурната в тесто. Великденската закуска завършва със сладък хляб, подобен на нашите козунаци.

От същото тесто с мая се приготвят и дребни сладки или се изпича сладкиш във формата на плитка. Произходът на тези австрийски козунаци не е известен със сигурност, но има твърдения, че те са попаднали в австрийската кухня от Словения и Бохемия.

И днес семействата продължават да спазват традицията на великденската закуска, защото се смята, че тя носи здраве и късмет през цялата година.

А великденските зайци, които не са описани в учебниците по зоология, носят боядисаните яйца. Както яйцето, така и заекът са символи на плодородието.

#Великден #Виена #Австрия #базари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници