Рори О‘Нийл от Samsung: Европейските потребители държат все повече на дизайна

Рори О‘Нийл от Samsung: Европейските потребители държат все повече на дизайна
A A+ A++ A

Samsung Galaxy S6 и S6 edge се превърнаха в една от големите новини на завършилия преди дни мобилен конгрес в Барселона и не е трудно да разберем защо това е така. Коренната промяна в дизайна на устройствата, използваните премиум материали в конструкцията, изменения и силно олекотен интерфейс TouchWiz и мощния хардуер се оказа достатъчни, за да събудят отново интереса към смартфоните на Samsung, които през миналата година не се представиха добре на пазара. Наскоро се разбра, че операторите са поръчали рекордните 20 милиона броя от двата модела, така че очевидно Samsung е на прав път.

В същото време решенията за премахване на сменяемата батерия, слота за допълнителна памет и дори водоустойчивостта от Galaxy S5 не се приемат лесно от заклетите фенове на корейската компания. Според Рори О’Нийл, който се занимава с маркетинга в европейското подразделение на Samsung, компанията отделя много време за работа с потребителите, за да разбере от какво наистина имат нужда те. Според него Европа вече е много по-зрял пазар от преди и хората вече обръщат повече внимание на дизайна, отколкото на техническите характеристики, които са били по-важни преди няколко години. Затова компанията се е опитала да намери баланс между дизайна и усещането на телефона в ръката и най-често използваните от потребителите функции.

Проучването на Samsung е разкрило, че най-недоволни потребителите са от батериите на телефоните им. Досега компанията се справяше с това като осигуряваше възможност за сваляне на задния панел и батерията, но в Galaxy S6 се търси друг подход за решаване на проблема. Едната от новите стъпки е добавянето на възможност за бързо зареждане, която използва по-високо напрежение и оптимизиран софтуер и хардуер, за осигуряването за енергия за два часа гледане на HD видео или за 4 часа разговори от зареждане с продължителност 10 минути. Компанията смята, че повечето потребители не зареждат устройствата си цяла нощ, а ги включват в зарядно за кратки периоди през деня. Така може да се гарантира, че в батерията ще влезе максимално количество енергия.

Второто решение е вграждането на технология за безжично зареждане, която поддържа двата основни стандарта. Така и на потребителите няма да им се налага да помнят кой от тях поддържа телефона им. По отношение на вградената памет компанията осигурява телефони с вградена памет от 32GB, което ще е достатъчно за повечето потребители, а освен това и използваната флаш памет е от нов тип с много по-високи скорости на трансфер на данни и ниска консумация на енергия. Компанията отчита и нарастващата популярност на облачните услуги за съхраняване на данни, които предлагат десетки гигабайти безплатно място за файлове и са много по-удобен начин за съхраняване и възстановяване на потребителската информация в случай на изгубване или открадване на устройството.

По отношение на варианта с извит екран Samsung смята, че за него ще има потребители заради съзряването на пазара. Все повече от клиентите бягат от класическия дизайн в търсене на нещо по-необичайно и стилно и Galaxy S6 edge им предлага точно това. Със сигурността функционалността на извития екран не се доближава до тази на Galaxy Note Edge, но все пак са добавени няколко функции, които се възползват от него. Например списък с 5 контакта, който се извежда от ръба на екрана, показване на часа при ползване като будилник и известяването с различен цвят за входящо обаждане когато телефона е поставен върху равна повърхност с лице надолу. В последния случай може да се отговори с докосване на сензора за пулс.

Другата основа функция, върху която акцентира Samsung е камерата на телефоните, тъй като тя е сред приоритетните и за потребителите. Компанията е заложила на 16МР и 5МР камери със светла оптика F1.9, която пропуска повече 60% повече светлина. В допълнение основната камера има и система за оптична стабилизация, която също помага за елиминиране на размазаните кадри и получаване на по-добри резултати при слаба осветеност. Малко встрани от вниманието остана новината за включване на множество приложения на Microsoft в Galaxy S6 и S6 edge като следствие от споразумение между двете компании. По този начин Samsung ще се опита да заздрави позициите си на корпоративния пазар, който в момента се доминира от Apple.

Според Рори О’Нийл бизнес потребителите държат на дизайна на устройствата си, но ИТ отделните държат да имат достъп до приложения, които са лесни за управление и инсталиране. В Galaxy S6 е добавена най-новата версия 2.4 на решението за сигурност Samsung Knox, което гарантира сигурността на корпоративната информация в телефона, а освен това улеснява отдалеченото управление устройството. Samsung си е партнирала и с всички доставчици на MDM (Mobile Device Management) услуги, които ще поддържат Galaxy S6 още от началото на продажбите, така че компаниите ще могат бързо да интегрират смартфона в системите си.

Компанията предлага и набор от одобрени за корпоративна употреба приложения за бизнес потребители, които ще могат да бъдат инсталирани от съответните екипи по поддръжка. Подобни усилия за привличане на вниманието на бизнеса не са изненадващи, тъй като този пазар в Европа расте с 4 пъти по-бързи темпове в сравнение с продажбите на смартфони на обикновени клиенти и е ясно, че Samsung не иска да пропусне възможността за сериозен ръст.

И тъй като устройствата са много фотогенични ви предлагаме още една галерия с повече техни снимки и кратко видео, в което можете да видите и кратка демонстрация на възможностите на камерата – оптичната стабилизация и функцията за следящ автофокус. Последната обаче страдаше от инсталацията и не осигуряваше снимки с качеството, което очаквахме.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници