Telenor се кани да пусне 4G LTE услуги в Сърбия

Telenor се кани да пусне 4G LTE услуги в Сърбия
A A+ A++ A

Българското подразделение на норвежкия телеком Telenor е на финалната права по отношение на обновяването на мрежата си, което ще позволи по-бързото въвеждане на 4G LTE услуги, но това в съседна Сърбия вече може да се похвали със сериозен напредък в осигуряването на бързата мобилна връзка. Компанията е спечелила на търг две групи в честотния обхват 1800 Mhz, което ще й позволи пускането на 4G LTE услуги и това се очаква да стане още през месец май.

Telenor възнамерява първо да предложи новата технология в градските райони и след това да разшири обхвата и към по-рядко населените зони. За новите честоти норвежците ще платят 7 милиона евро. Междувременно в България все още няма яснота кога операторите ще получат възможност да закупят необходимите им честоти за изграждането на 4G LTE мрежи. Решение от КРС се очаква на 12 март, а междувременно “Мтел” започна съдебно дело срещу Комисията заради бавенето на този казус.

Изграждането на мрежи за комуникация по стандарта LTE може да стане в обхватите 800 MHz, 1800 MHz и 2.5-2.6 Ghz. Първият обаче е заделен за военните, а последния изисква много високи вложения, тъй като вълните са къси и са нужни повече базови станции за покриване на една и съща площ. Затова операторите се опитват да получат достатъчно честоти в обхвата 1800 Mhz, но наличните са ограничени и няма да има за всички желаещи – засега са "Мтел", БТК, Telenor, "Макс телеком" и "Булсатком".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници