Гражданите вече могат да променят персоналния си код от НАП

Гражданите вече могат да променят персоналния си код от НАП
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Клиентите на НАП вече могат да променят персоналния си идентификационен код (ПИК), съобщиха от приходната администрация.

След първата регистрация за ползване на е-услугите на НАП с ПИК, гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят. Единственото ограничение е, че новият ПИК обаче трябва да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри.

От НАП съобщиха още, че са увеличени услугите, които могат да се ползват с ПИК. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). В близките седмици чрез персонален код ще може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

От началото на март персоналните кодове вече се връчват на клиентите в запечатани пликове, което подобрява сигурността. Друга промяна е, че ползването на е-услуги с ПИК става след задължително еднократно въвеждане на валиден имейл адрес и потвърждаване чрез него на достъпа до е-услуги.

ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени 220 000 персонални кода на физически лица.

#променят #код #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници