За първи път: Жена получи ордена на Пловдивската митрополия

За първи път: Жена получи ордена на Пловдивската митрополия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първата жена, удостоена с ордена на Пловдивската митрополия "Свети Ерм", е Елена Гълъбова. Тя е адвокат в делото за манастира "Св. Кирик и Юлита".

На 5 март ВКС се произнесе окончателно за спора между Съюза на българските архитекти и Пловдивската митрополия и върна манастира на църквата. Инициатор на шестгодишната съдебна битка е пловдивският митрополит Николай, който днес отслужи благодарствен молебен в катедралния храм "Света Богородица" в присъствието на свещениците от епархията и миряни.

Митрополит Николай емоционално описа реакцията на божите служители в следобеда на 5 март, когато бе обявено решението -

всички те са се прегръщали и са плакали от радост

"Много думи се казаха по време на съдебните прения, но ако някоя дума е казана накриво, дано тя не е от нас", каза още той. Дядо Николай (на снимката долу) обоснова съдебната победа с няколко фактора - съборното начало на църквата, подкрепата от миряните, общата молитва.

Той благодари изрично на адвокатката на Пловдивската митрополия Елена Гълъбова и я удостои с ордена, а в края на церемонията се върна към традицията и приемствеността в църквата.

"Често пъти в последните дни се споменаваше митрополит Варлаам, който през 1981 година след принуда е дал манастира да се ползва за светски цели, каза още дядо Николай. Нека след края на службата всички се поклоним на гроба му в двора на църквата и да му кажем:

"Дядо Варлааме, върнахме манастира. Спи спокойно!"

Камбаните на църквата "Света Богородица" биха половин час в чест на победата от съдебната битка.

Манастирът "Св. Кирик и Юлита" над Асеновград има 500-годишна история. След 20-те години на 20-и в. е бил изоставен от църквата и превърнат в концлагер и психиатрия. Години тъне в разруха, докато през 1981 г. Пловдивската митрополия го предостави за база на Съюза на българските архитекти. Със свои средства, около 10 милиона лева - те го възстановили и стопанисвали до септември миналата година, когато след решението в полза на църквата на втора инстанция, митрополит Николай заедно с клира влезе във владение.

Месец по-късно, в манастирската църква "Света Парашкева" служи и българският патриарх Неофит.

Архитектите направиха подписка, в която се обединиха всичките им съсловни организации, а дядо Николай призова пловдивчани за тридневен строг пост и молитва. Във всяка една църква в пловдивската епархия се проведе специална служба.

В момента манастирът е женски, на пряко подчинение на митрополит Николай. След две седмици там ще бъдат донесени мощи на свети Николай, дарение от църквата в Кипър.

#жена #адвокат #митрополит #митрополит Николай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници