Борбата на САЩ и Русия не е за Украйна, а за Европа

Борбата на САЩ и Русия не е за Украйна, а за Европа
Снимка: brusselsdiaries.wordpress.com
A A+ A++ A

В последния месец в международен план се отличиха две стратегически линии – към многополюсен свят и към запазването на съществуващия световен ред с хегемонна роля на САЩ. Стратегическата линия на президента Путин може да се формулира така: да се възстанови мястото и ролята на Русия като един от полюсите в многополюсния свят било чрез икономическа интеграция с Европа (план А), било чрез ориентация към азиатско-тихоокеанския регион (план Б). Това се казва в анализа за отминаващия политически месец на института „Иван Хаджийски“.

За разлика от Русия, Съединените щати имат само един вариант за реализация на стратегията си: икономическа интеграция с Европейския съюз. Общият пазар ще бъде не от Лисабон до Владивосток, а от Лос Анджелис до Донецк (компромисно – до Киев). Русия не може да участва в това обединение. Не по икономически, а по политически причини – тя ще бъде пречка за реализацията на всички последствия от икономическата интеграция.

В противостоенето на двете стратегически линии става ясно, че основният проблем не е битка за Украйна, а борба за Европа. Все още не е „безвъпросно ясно” какво ще предпочете ЕС: да бъде самостоятелен полюс в многополюсен свят или да приеме по-нататъшната американска хегемония. Стратегията „Европа 2020“ говореше в полза на първата ориентация, Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции – на втората.

„Минск-2” за първи път показа, че инициативата на авторитетни европейски лидери има значение. В същото време украинската криза все повече разделя европейските страни. Русофобската кампания в Полша и Литва контрастира с посещението на Путин в Унгария и на президента на Кипър в Русия. Различия проличават и между водещите страни: позициите на Германия и Франция в сравнение с подхода на Великобритания.

Въпреки всички различия, Европейският съюз съумя през месеца да потърси отговор на три последователни предизвикателства: опасността от война, гръцкия дълг и енергийната политика.

Различните позиции сред българския политически елит по украинския конфликт, очертани в последните месеци, добиха още по-голяма плътност. От едната страна са „ястребите“, сред които президентът Плевнелиев, външният министър Митов и военният му колега Ненчев, подкрепяни решително от РБ. На противоположния полюс се намират (очаквано) „Атака“ и (все по-категорично) БСП.

Премиерът Борисов се опитва да балансира - за разлика от отделни случаи в миналото, той вече изобщо не си позволява антируски коментари. Напротив, амбицията му е да демонстрира конструктивност и умение да се разбере с Путин – било за допълнителна тръба от бъдещия „Турски поток“, било за газовия хъб.

#САЩ #ЕС #Европа #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници