Fujitsu демонстрира прототип на телефон, разпознаващ ириса

Fujitsu демонстрира прототип на телефон, разпознаващ ириса
A A+ A++ A

Опитите за подобряване на сигурността чрез използване на биометрични данни продължават и след въвеждането на сензорите за пръстови отпечатъци е ред на ирисовото разпознаване. Една от най-интересните разработки в тази област е на японската компания Fujitsu, която демонстрира решението си по време на мобилния конгрес в Барселона. Тя е предназначена специално за вграждане в смартфони и първо ще бъде добавена в собствените продукти на компанията, което означава, че със сигурност няма да я видим скоро в България.

Все пак успяхме да изпробваме работещ прототип, който представлява стандартен смартфон с добавен допълнителен хардуерен модул. При финалните устройства този хардуер ще бъде вграден в самия телефон, а обещанието е, че няма да увеличи размерите и крайната цена. За разлика от решението на ZTE, което също беше представено на конгреса, това на Fujitsu разчита на инфрачервен сензор и инфрачервена камера. Това му позволява да работи независимо от околната осветеност – дори и в пълен мрак.

Потребителят първо трябва да регистрира очите си, като е по-добре да свали очилата си ако носи такива, но след това не е нужно да прави това, тъй като те не пречат. Както се убедихме разпознаването става почти мигновено и определено е по-бързо от въвеждането на парола или PIN код. Освен това не изисква ползването на друга ръка, което в определени случаи може да се окаже много удобно. Освен за отключване на телефона разпознаването на ириса може да послужи за сигурно вписване в различни услуги без да е нужно въвеждането на пароли.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници