Ципрас отпуска 200 млн. евро за ток, наеми и храна

Ципрас отпуска 200 млн. евро за ток, наеми и храна
A A+ A++ A

Гръцкото правителство ще отпусне 200 милиона евро в подкрепа на гражданите, които са затруднени да плащат наемите и сметките си за електричество.

Новият законопроект, внесен снощи в парламента цели да се бори с хуманитарната криза в страната, породена според кабинета от политиката на строги икономии, доведе до намаляване на БВП на страната през тримесечието, закриването на стотици хиляди магазини, малки и средни предприятия. Броят на безработните наброява 1,5 милиона души.

"Дълбоката рецесия, причинена от политиката на строги икономии и икономическа криза в последните шест години е довела до драматични социални последици", е посочено в мотивите на законопроекта. Отбелязва се, че чрез мерки, които осигуряват достъп на нуждаещите се до основни стоки и услуги от първа необходимост, се цели облекчаване на положението на най-тежко засегнатите.

По време на заседание на кабинета миналата седмица премиерът Алексис Ципрас заяви, че подобряването на живота на засегнатите от кризата е "главен дълг" на правителството, но той отново подчерта, че Атина ще продължи да изпълнява задачата да балансира държавния бюджет.

Първият законопроект на правителството ще възстанови връзката с електропреносната мрежа на тези домакинства, които не са плащали сметки за ток поради липса на пари. Приоритет ще се дава на хора, които са безработни от дълго време, както и на семейства с малки деца. Около 300 хиляди гърци получават талони за храна. В законопроекта се предвиждат помощи от 220 евро на месец за около 30 000 семейства, които не могат да си плащат наема.

От тези 200 милиона евро, разпределени през 2015 г. за преодоляване на последиците от строгите икономии, 22 милиона евро ще отидат за безплатно електричество, 40 милиона за неплатени наеми, а 137 милиона евро са предназначени за осигуряване на безплатна храна.

#Алексис Ципрас #законопроект #талони #храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници