„Боко Харам” тръгна по стъпките на джихадистите от „Ислямска държава“.

„Боко Харам” тръгна по стъпките на джихадистите от „Ислямска държава“.
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нигерийската ислямистка групировка „Боко Харам” тръгна по стъпките на джихадистите от „Ислямска държава“. Групировката разпространи видео, за което твърди, че показва обезглавяването на двама мъже.

Кадрите, публикувани в понеделник, показва бунтовници, стоящи с ножове зад двама мъже, поставени на колене и с ръце зад гърбовете им.

Единият от заложниците е принуден да каже, че са получили заплащане от властите, за да шпионират групировката. След това кадрите показват обезглавените тела на заложниците, допълва Ройтерс.

Все още не е ясно дали видеото е автентично, или кога точно е заснето. Въпреки това клипът предизвика притеснения, че „Боко Харам” разширява обхвата си. Досега групировката действаше главно на територията на Североизточна Нигерия, но сега вероятно е решила да разшири обхвата си и да подражава на другите световни терористични мрежи, включително „Ал Кайда” и „Ислямска държава”.

Предишните клипове на „Боко Харам” бяха много по-грубо обработени и с участието на човек, идентифициран като лидера Абубакар Шекау, който говореше повече за местното дело, отколкото за глобален джихад.

Нигерийският президент Гудлък Джонатан вече заяви, че „Боко Харам” е в съюз с „Ал Кайда” и „Ислямска държава”, макар че подобни твърдения не са потвърдени от самата групировка.

#Боко Харам #джихадисти #ислямска държава #видео

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници