Показаха главореза Джихади Джон в сегашния му вид

Показаха главореза Джихади Джон в сегашния му вид
A A+ A++ A

Британската телевизия „Скай Нюз” излъчи снимка на екзекутора на „Ислямска държава” Джихади Джон като зрял мъж. Преди дни „Дейли мейл” също публикува фотография на екзекутора, но като ученик.

Джон е от кувейтски произход, живял е в Западен Лондон и е бил разработват от службите на Обединеното кралство. В момента той е на около 25 години и е обявен за издирване.

В същото време Си Ен Ен излъчи видео, на което се вижда как джихадисти бутат статуи на 3000 години от пиедесталите им в музея в Мосул, след което методично ги трошат на парчета с чукове и бормашини.

За секунди ценности, опазени в продължение на хилядолетия, се превръщат в руини.



“Господ ни нареди да разрушим тези идоли и ние го правим, ако ще да струват и милиарди”, казва във видеото един от ислямистите. Според експерти става дума за шедьоври от VII в. пр. Хр.

“Това е повече от културна трагедия, но също и проблем със сигурността”, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която осъди “тази преднамерена атака срещу хилядолетното иракско културно и историческо наследство”.

Бокова поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Повечето разрушени статуи са в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Видеото показва и разрушения на археологически обект, за който се предполага, че е Ниневия - древната столица на асирийската империя.


#Джихади Джон #статуи #Мосул #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници