България и Израел правят кино и си разменят театър

България и Израел правят кино и си разменят театър
На церемонията в залите на един от най-престижните хотели в света „Кинг Дейвид“ министър Рашидов получи специални поздравления за възхода на българското кино и за развитието на българската култура. Снимка: МК
A A+ A++ A

Министърът на културата Вежди Рашидов и израелският му колега Лимор Ливнат подписаха споразумение за съвместно финансиране на кинематографични копродукции.

На церемонията в залите на един от най-престижните хотели в света „Кинг Дейвид“ министър Рашидов получи специални поздравления за възхода на българското кино и за развитието на българската култура, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Двамата министри декларираха, че двете страни са готови в най-скоро време да подпишат специална 3-годишна Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата.

Кинорежисьорът Иван Ничев и кинопродуцентът Димитър Митовски, които са в състава на водената от министъра делегация, приветстваха подписването на филмовото споразумение.

Лимор Ливнат допълни, че в момента някои от най-успешните израелски сериали се снимат в България и Споразумението за филмови копродукции ще развие още по-активно сътрудничеството между филмовите дейци.

Министър Рашидов договори с Ливнат обмен на творческа продукция между Националния театър на Израел и Народния театър „Иван Вазов“.

„Нашата национална театрална сцена е готова веднага да приеме изключително популярната постановка „Хамлет“ на световноизвестния израелски режисьор Амри Ницан. Народният ни театър е готов да покаже в Националния театър в Тел Авив „Дон Жуан“, „Хъшове“ или някоя от другите си постановки“, заяви министър Рашидов в Деня на театъра.

„Фактът, че българите спасяват своите евреи, че е имало в България толкова смели хора да направят това, предизвиква и винаги ще предизвиква у нас голяма благодарност. Радвам се, че с помощта на културата двете държави ще активизират своите връзки, защото езикът на културата е универсален“, подчерта Лимор Ливнат.

„Радвам се, че България със своята история и своето наследство, със своята култура ще присъства и в Израел. Нашата държава, която единствена в Югоизточна Европа има Регионален център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, която единствена има 5-годишен Рамков договор за сътрудничество с „Лувъра“, сега разкрива и в Израел големите си възможности за културен обмен“, отбеляза министър Вежди Рашидов.

По-рано във вторник той и водената от него делегация посетиха Музея на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим, където министърът поднесе венец.

В книгата на Музея министър Рашидов написа: „Тъжно, мрачно, но вечен урок за човешката история. Нека ни напомня и предупреждава, че това никога не бива да се повтаря“.

Министър Рашидов сподели, че е горд, че България е спасила своите евреи и в този музей на страната ни е отредено място на признателност.

„Този музей е страшен урок, който не бива да се повтаря никога. По-лошо нещо от Холокоста няма!“, заяви Вежди Рашидов.

#България #Израел #Вежди Рашидов #кино #театър #Иван Ничев #Димитър Митовски #Холокост #Народен театър „Иван Вазов"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници