В 40 на сто от родните предприятия има риск от падане и недобре осветени помещенията

В 40 на сто от родните предприятия има риск от падане и недобре осветени помещенията
A A+ A++ A

В 40 на сто от българските предприятия подовите настилки не са съобразени с опасността от подхлъзване и спъване, и не е отчетена в оценката на риска. Препятствията в помещенията не са обезопасени или премахнати, и не е осигурена достатъчна осветеност на работната среда.

Това показва проверка в 831 фирми, направена от инспектори по труда в рамките на европейска кампания. По време на кампанията работодателите са получили 786 съвета и консултации какви мерки могат да предприемат, за да се минимизират рисковете. За установените нарушения са дадени 2007 броя задължителни за изпълнение предписания.

Изпълнението им ще бъде проследено чрез последващ контрол

Радостното е, че в 90 проценвта от фирмите хората са инструктирани за опасностите от падане след подхлъзване и спъване и как да ги избягват. Не малко работодатели осигуряват подходящи обувки за предотвратяване на падане след подхлъзване и редовно почистване на помещенията.

И в България, и в световен мащаб, инцидентите след подхлъзване или спъване с падане на нивото, на което се намира работещият, са най-честата причина за трудовия травматизъм.

Според данните на НОИ за трудовия травматизъм делът на трудовите злополуки поради тези причини варира между 22% и 24% през годините. Високият дял на трудовия травматизъм след подхлъзване и спъване може да се обясни с факта, че

опасностите, които го предизвикват, са във всички сектори на икономиката –

от тежката промишленост до работа в офиса.

Причина за загуба на равновесие могат да бъдат промяната в нивото на подовете, хлъзгавите повърхности и пешеходни пътеки, пътища и алеи, стълбища с нестабилни парапети или с липсващи такива, всякакви препятствия по пътя на движение на персонала – предмети, необезопасени кабели и т.н.

Според статистиката 95% от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35% от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец. Дори и леки травми като навяхване например могат да доведат на по-късен етап до хронични проблеми заради промените в начина на придвижване и седене, а оттам и на пренатоварването на различни групи кости и мускули.

#предприятия #фирми #Труд #осветление #падане #работно място

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »