Върховният съд на Китай смята независимостта на съдебната власт за "погрешна мисъл"

Върховният съд на Китай смята независимостта на съдебната власт за "погрешна мисъл"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният съд на Китай призова властите на управляващата комунистическа партия да отхвърлят въвеждането на западния стил съдебна система. Според магистратите подобен подход граничи с „грешна мисъл“. Това съобщава държавната медия цитирана от в. "Гардиън". Към момента в страната е затегнат контролът над медиите, свободното слово и достъпа до интернет.

Коментарите на Върховния съд на Китай са поредната атака от страна на Пекин срещу западната идеология и са още един знак за консервативната политика на президента Си Дзинпин.

Това е заявка на партията, че няма да се предприеме политически реформи, въпреки надеждите, че президентът Си Дзинпин, който е син на бившия свободомислещ вицепремиер, може да „отпусне“ основните ограничения.

На заседание на комисия на Върховния съд на партията стана ясно, че Китай ще изгради граници срещу западната представа за "независимост на съдебната система" и "разделение на властите".

"Решително ще се противопоставим на влиянието на погрешната мисъл на Запада и погрешните гледни точки". Това е било решено по време на срещата.

Върховният съдия на Китай Чжоу Цян подчерта необходимостта „неотклонно да се следва пътят на социализма с китайски характеристики". Това изявление поддържа твърдението на Пекин, че това е най-добрият начин да се управлява най-многолюдната държава в света.

Партията отдавна се противопоставя на западните ценности, включително многопартийната демокрация и всепризнатите човешки права. Тази тенденция се засили под управлението на Си Дзинпин, който призовава дори за повече "идеологическа насоченост" в университетите, както предлага и изучаването на марксизма. Министърът на образованието пък заяви през януари, че Китай трябва държи образователните материали, които насърчават "западните ценности" далеч от класните стаи.

 

Миналата година партията обеща да ускори приемането на закон, който да ограничи корупцията и да направи по-трудно упражняването на контрол от длъжностни лица върху съдебната власт.

Си Дзинпин почита старата школа на Маоизма, като се стреми съдът да се придържа към строгите консервативни елементи на партията. Подобно на много официални лица преди него той е почитател на отколешните вярвания, че разхлабването на контрола твърде бързо, или дори изобщо, може да доведе до хаос и разпадане на страната.

#Китай #Върховен съд #независимост #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници