Конвергенцията на услуги е ключова за “Мтел”

Конвергенцията на услуги е ключова за “Мтел”
A A+ A++ A

Тази година се навършват 10 години от стъпването на Telekom Austria в България с покупката на “Мтел”, като до 2014 година включително компанията е инвестирала над 1,7 милиарда лева в инфраструктурата си. През миналата година инвестициите са били 200 милиона лева, а през настоящата в планирано влагането на още 153 милиона лева, стана ясно на среща с техническия директор на телекома Хорст Пертъл. Част от тях ще отидат за продължаващата модернизация на мобилната мрежа, която се очаква да приключи през следващите 4-6 седмици.

Този процес започна преди няколко години и в неговите рамки вече е напълно обновена 3G мрежата на компанията, а сега се довършва работата по 2G. Целта е създаването на единна мрежа за достъп (single RAN), при която една и съща базова станция ще може да обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. Така мрежата е подготвена за по-лесно въвеждане на LTE, което се очаква в следващите 1-2 години.

До края на тази година може да бъде въведена и технологията Network Function Virtualization, която беше демонстрирана през миналата година и обещава по-лесното въвеждане на нови услуги и по-ефективния пренос на данни. Това се прави и с цел улесняване на прехода към LTE, което според “Мтел” може да стане най-рано през следващата година. През тази година компанията ще модернизира и разшири и фиксираната си мрежа с използването на оптична технология за гарантирането на по-качествени услуги за пренос на данни и достъп до цифрова телевизия. Плановете включват включване в обхвата на фиксираната мрежа на още 100 000 домакинства.

Продължаващите и сега тестове на LTE технологията са дали възможност на компанията да разбере по-добре как работи и да разбере, че с наличните честоти не може да подсигури старта на по-бързата технология. Заради нуждата от по-голяма честотна лента компанията е поискала от регулатора още през миналото лято отпускането на допълнителна, но засега няма положителен резултат. Поведението на Комисията за регулиране на съобщенията беше определено като странно, а следваната от нея стратегия беше описана като неясна, включително и спрямо останалите оператори. Затова и на “Мтел” ще се наложи да се обърне към съда за разрешаване на казуса. Междувременно компанията подготвя мрежата си за по-бързата технология, но е убедена, че от нея няма нужда преди 2016 г.

Хорст Пертъл обърна внимание и на един от основните проблеми, пред който са изправени мобилните оператори в Европа – проблемите не са технически, а са свързани с продължаващия спад на приходите от услуги. Индустрията все още не е намерила начин за противодействието на това, особено на фона на милиардите, които се влагат в мрежова инфраструктура. Това заплашва операторите да се превърнат в утилити компании подобно на снабдяващите с електричество, вода и газ. Тук Хорст Пертъл даде пример с платения от “Мтел” през миналата година лиценз за още 10 години работа на стойност 30 милиона евро. В същото време в Австрия на Telekom Austria се е наложило плащането на повече 1 милиарда евро за 25-годишен лиценз.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници