Напълняваме от липса на сън

Напълняваме от липса на сън
A A+ A++ A

Осигуряването на 7-8 часа сън всяка нощ предпазва от увеличен апетит и излишни похапвания. Недоспиването съответно има точно обратния ефект, показва проучване.

Д-р Виренд Съмърс от клиниката „Мейо“ в американския град Рочестър и колегите му 8 нощи изследвали 17 мъже и жени в добро здраве на възраст между 18 и 40 г. Половината от участниците спели с 1 час и 20 минути по-малко в сравнение с останалите в контролната група.

Всички участници можели да хапват на воля в рамките на изследването. Учените констатирали, че участниците, които спели по-малко, ежедневно приемали средно 549 допълнителни калории.

Така седмица недоспиване може да доведе до увеличаване на телесното тегло с половин килограм, предаде в. „Труд“.

Хората с нормален сън консумират около 143 калории по-малко от обикновено, открили учените. Когато сме недоспали и сънливи, мозъкът е по-малко активен. Липсата на сън ни прави склонни да се поддаваме на моментни усещания и желания, без да преценяваме риска.

Изследването показало, че лишаването от сън води и до хормонални промени - леко повишение на нивата на хормона лептин, който регулира енергийния баланс, и понижаване на тези на грелин, контролиращ апетита. Пълноценният сън намалява и риска от диабет 1.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници