Съдът реши: Въздухът в Пловдив бил чист

Съдът реши: Въздухът в Пловдив бил чист
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Колективният иск на Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", предявен срещу община Пловдив за чистота на атмосферния въздух, остана без разглеждане.

Окръжният съд в Смолян отхвърли като неоснователен и недоказан иска. Магистратите оставиха без разглеждане като недопустим иска на фондацията срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Така Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" ще трябва да заплати разноските по делото - на община Пловдив в размер на 2950 лева и на РИОСВ в размер на 2256 лв., съобщава БГНЕС.

Кметът на града под тепетата Иван Тотев и директора на РИОСВ доц. Стефан Шилев, посочиха, че решението е доказателство за положените от общината и инспекцията грижи и взетите мерки за подобряване на чистотата на въздуха.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в двуседмичен период.

В същото време обаче защитникът на ищеца адвокат Михаил Екимджиев коментира, че не е достойно един съд и общината на втория по големина град в България да се държат като „властите ни след аварията в Чернобил“.

По думите му нито Смоленският съд, нито община Пловдив могат да се гордеят с това решение, недостойно е институциите да казват на черното бяло.

„През няколко седмици от европейските институции продължават да пристигат данни, че въздухът в Пловдив е един от най-мръсните в Европа, а премахването на измервателната станция от баня Старинна е бракониерска. По този начин гражданите от центъра не знаят какъв въздух дишат, а резултатите са налице - повишен брой алергии и онкологични заболявания. С това свое решение Смоленският съд ни казва, че е достатъчно да се изхарчат едни пари“, добавя още адвокат Екимджиев.











#иск #въздух #Пловдив #съд #Михаил Екимджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници