ФБР дава 3 млн. долара за залавянето на киберпрестъпник

ФБР дава 3 млн. долара за залавянето на киберпрестъпник
A A+ A++ A

Спецслужбите отвъд океана погнаха руски киберпрестъпник, който е отмъкнал колосални суми от банковите сметки на интернет потребители.

ФБР и Държавният департамент обявиха рекордна награда от 3 милиона долара за информация, която ще доведе до залавянето на руския гражданин Евгений Богачов. Това е най-голямата награда, давана досега за залавянето на киберпрестъпник.

Богачов (30 г.), известен във виртуалния свят с псевдонима lucky12345, задочно е обвинен за хакерски атаки, заговор и банкови измами.

Към него са предявени обвинения за атака на компютърна мрежа, при която са били присвоени над 100 милиона долара от онлайн банкови сметки.

Смята се, че Богачов живее в Русия, а руски сайтове твърдят, че той е жител на град в южния Краснодарски край.

Преди около половин година след 72-часова операция ФБР, няколко чужди правителства и частни фирми разбиха най-съвършената по думите им хакерска схема за овладяване на компютри и източване на десетки милиони долари в САЩ, съобщи в. “Бостън глоуб”.

Богачов създал две схеми. Първата е ботнет, или мрежа от заразени компютри, чиито собственици не подозират, че машините им се управляват от други хора.

Ботнетът се казва Gameover Zeus. Зам. правосъдният министър на САЩ Джеймс Коул го нарича “най-съвършения и унищожителен, с който сме се сблъсквали”. Вирусът поразил между 500 000 и 1 млн. компютъра по цял свят. Само от хакнатите в САЩ машини са източени над 0 млн.

Отделно Богачов разработил схема, с която криптирал файлове в произволни компютри. После искал от жертвите си откуп, за да отключи информацията.

По думите на Коул каза, че властите имали “известно усещане” къде може да се укрива Богачов. Последното му регистрирано местожителство било в руския черноморски курорт Анапа. “Единствената ни цел сега е да го открием и да го изправим пред правосъдието”, каза Коул.

От 2011 г. Богачов ползвал фалшиви имейли, за да заразява компютри с вируса. Когато даден потребител кликне върху линк или прикачен файл в имейла, в машините му се самоинсталира нетботът. Това позволявало на Богачов и бандата му да контролират от Русия пароли, банкови сметки и всичко, което жертвите им са записвали на компютрите си.

Веднъж овладял даден компютър, Богачов използвал ботнета, за да инсталира софтуера Cryptolocker. Той заключва файлове в машината. След това хакерът пускал съобщение на монитора, с което искал откуп. Сумата стигала до $ 700 на файл.

При разбиването на групата са иззети сървъри от Киев и Донецк.

#ФБР #хакер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници