"Нормандската четворка" иска изтегляне на тежките оръжия в Източна Украйна

"Нормандската четворка" иска изтегляне на тежките оръжия в Източна Украйна
Лоран Фабиюс и Павло Климкин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Строго да бъде спазван режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна, настояха външните министри от „нормандската четворка“.

След приключване на срещата в Париж на външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция, френският първи дипломат Лоран Фабиюс прочете съвместно изявление. В него се казва двете страни в конфликта да прилагат стриктно договореностите за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата зона, предаде АФП.

„Зам.-министрите ще трябва да следят за изпълнението на минските договорености“, каза Фабиюс.

Фабиюс заяви, че министрите призовали към подкрепа за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която има задачата да наблюдава примирието. Съвместното заявление призова двете страни да дадат пълен достъп на наблюдателите до контролираните от тях територии и да им съдействат, "за да потвърдят изтеглянето на тежкото въоръжение".

Външният министър Павло Климкин съобщи, че не е постигнато съгласие за осъждане на събитията в Дебалцево, където части на украинската армия бяха блокирани дни наред от проруски сепаратисти.

Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обяви, че иска да увеличи броя на наблюдателната мисия в Украйна от 50 души, на 150. Това съобщи постоянният представител на Русия при ОССЕ Андрей Келин, цитиран от ТАСС.

#Източна Украйна #Лоран Фабиюс #Павло Климкин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници