Само със затягане на обръча не става, трябва ни заем, отсече Бъчварова

Само със затягане на обръча не става, трябва ни заем, отсече Бъчварова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че реакцията срещу вземането на 16 млрд. лева се дължи на факта, че за страната ни подобна практика е необичайна. В ефира на бТВ в понеделник тя добави, че България е била с нисък дълг, за което е била и обект на критики: „Ние бяхме стегнали финансовия обръч, но се оказа, че това не дава нужните резултати”.

По думите й, правителството не може да реализира политиките, заложени в бюджета, без тази финансова подкрепа. „Тази сума е определена така, че да работим спокойно и да гарантираме спокойствието на българските граждани”, категорична беше Румяна Бъчварова.

На въпрос дали ГЕРБ достатъчно добре са комуникирали намеренията си с коалиционните партньори, тя отговори , че темата за външния заем е била обсъждана при изготвянето на програмата на Народното събрание, както и в парламентарни комисии.

Като подчерта, че ситуацията не бива да се драматизира, вицепремиерът предупреди, че ако не се ратифицира заемът, след няколко месеца ще настъпят трудности, справянето с които би излязло много по-скъпо.

По отношение на казуса с бившия шеф на ВМА Стоян Тонев, Бъчварова заяви, че няма конкретно решение в ГЕРБ за съдбата му. По думите й, на Тонев е даден шанс „да изясни ситуацията както я вижда”, тъй като „има право да представи своята гледна точка”. В същото време, тя подчерта, че са обсъждани „различни варианти”, но не смята, че е добре предварително да се обявяват решения и позиции.

Припомняме, че в понеделник Тонев е бил изслушан от Изпълнителната комисия и е поискал прокуратурата и Сметната палата да проведат пълни проверки.

#Румяна Бъчварова #Стоян Тонев #ВМА #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници