Унгарският президент не е плагиатствал текст на българин

Унгарският президент не е плагиатствал текст на българин
Президентът Пал Шмит (на снимката) заяви, че е познавал лично Николай Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарският президент Пал Шмит е оправдан в аферата с плагиатство от текст на българския спортен анализатор Николай Георгиев, съобщи Компетентният комитет в Университета Semmelweis.

Според обвиненията от началото на тази година част от тезите в докторската дисертация на Пал Шмит от 1992 г., озаглавена „Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри“, съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана.

Компетентният комитет беше създаден в края на януари и му бе даден срок от два месеца, за да разгледа обвиненията в плагиатство, отправени срещу президента.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

„Според Комитета процесът на присъждане на докторска титла е в съответствие с тогавашните правила в Университета за физическо възпитание, макар и с някои недостатъци в дисертацията“, се казва в доклада, цитиран от АФП и БГНЕС.

Според Комитета един от недостатъците е, че тя е основана на значителен и необичаен буквален превод, който е можело да бъде констатиран от членовете на журито тогава. Това е било „професионална грешка“.

Също така тогавашното висше учебно заведение, което е дало дипломата на Пал Шмит, вече не съществува, тъй като се е интегрирало в Университета Semmelweis, гласи докладът.

Унгарският президент отхвърли обвиненията още при избухването на скандала. Пал Шмит заяви, че е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той е получил докторската си степен от Университета за физическо възпитание в Будапеща през 1992 г.

Благодарение на спортната дипломация Шмит се издига до заместник-председател на дясната партия ФИДЕС, преди да бъде избран за държавен глава.

Той стана президент на страната през 2010 г., когато ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат.

Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

#Пал Шмит #Унгария #президент #докторска дисертация #плагиатство #ФИДЕС #Semmelweis

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници