Унгарската сделка с Русия за ядрена енергия среща заплахи от ЕС

Унгарската сделка с Русия за ядрена енергия среща заплахи от ЕС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарската сделка с Русия за ядрена енергия, която се оценява на над 12 милиарда евро, среща сериозна заплаха от Европейските регулатори, които могат да я спрат, съобщава Файненшъл таймс.

Ветото или забранителните глоби от Брюксел ще бъдат силен удар за унгарския премиер Виктор Орбан. Именно той бе поставил сделката като център на стратегията си да се изградят по-стабилни политически и икономически връзки с Русия.

Противниците на сделката твърдят, че тя носи както финансови рискове, така и задълбочава Унгарската сделка с Русия за ядрена енергия, която се оценява на над 12 милиарда евро, среща сериозна заплаха от Европейските регулатори, които могат да я спрат, съобщава Файненшъл таймс.

Ветото или забранителните глоби от Брюксел ще бъдат силен удар за унгарския премиер Виктор Орбан. Именно той бе поставил сделката като център на стратегията си да се изградят по-стабилни политически и икономически връзки с Русия.

Противниците на сделката твърдят, че тя носи както финансови рискове, така и задълбочава енергийната зависимост на Унгария от Русия. Страната вече разчита на Русия за 80 на сто от петрола и 60 на сто от вноса на газ.

През декември Будапеща възложи поръчки за проектиране, изграждане и поддържане на два 1200-мегаватови реактора в Пакс, 75 мили южно от Будапеща, чиито изпълнител да е дъщерно дружество на руската атомна енергийна компания Росатом. Но решението да прикрият някои подробности за договорите на основания, свързани с националната сигурност предизвика подозрение сред критиците на Орбан и в Брюксел.

Въпреки че Европейската комисия не възрази срещу междуправителственото споразумение между двете страни, във възлагането на обществена поръчки за завода Пакс бяха забелязани  трънливи антитръстови проблеми.
„Две европейски агенции проверяват споразумението. Евратом не дава съгласие за доставки на гориво от централата по технически и финансови съображения, макар преговори да са в ход“, твърди един от официалните запознати с въпроса.
Всички оферти за ядрени доставки на гориво от държавите-членки на ЕС трябва да получат зелена светлина от агенцията.

Конкурентни следователи от Европейската комисия също проверяват държавните субсидии и законосъобразността на договорите, сключени без търг с Росатом и неговите филиали.

Антитръстовото разследване - смятано като възможен случай на нарушение на европейските закони от длъжностни лица - е все още на ранен етап. Това дава възможност Унгария да сключи сделката преди евентуалното официално разследване.

Битката за надмощие е част от по-широка борба между европейските технократи и Русия по отношение на енергийната сигурност на Европа.

Миналата година Москва се отказа от сделката за 50 млрд. долара за газопровода „Южен поток“, който трябваше да доставя газ в Източна Европа. Решението дойде, след като европейските регулатори посочиха, че Газпром, руският монополист за износ на газ, ще наруши правилата за конкуренция, тъй като едновременно ще доставя газа и е собственик на газопровода.

За европейските дипломати, решението на Орбан не проведе търг засилва опасенията, че има тесни връзки с Москва и Унгария може да се откаже от санкциите срещу Русия.

На официално посещение в Будапеща миналата седмица руският президент Владимир Путин потвърди, че москва ще финансира 80% от крайната цена на цена на сделката, тъй като той е „от голямо значение“.

Политици от унгарската зелена партия, които започнаха съдебни действия срещу проекта, предупреждават, че Пакс ще бъде скъпа грешка.

„Искаме да видим страната ни освободена от руската енергийна зависимост, докато Орбан явно е сериозно пристрастен към нея“ заяви Бернадет Сзел, съпредседател на партията.

И все пак в знак, че Будапеща се приготвя за битка с Брюксел по въпроса, Орбан обяви миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос: "Ще имаме голям проблем... Очаквам ескалацията на конфликта. "

Говорител на унгарското правителство заяви, че комисията се опитва да въздейства на националната енергийна политика „тихомълком“ и предупреди, че опитите на Брюксел за изграждане на единен вътрешен енергиен пазар застрашават суверенитета на държавите-членки на ЕС ".

#Унгария #Русия #сделка #ядрена енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници