„Блок на ужасите” в Плевен – повтаря ли се историята в Ямбол?

„Блок на ужасите” в Плевен – повтаря ли се историята в Ямбол?
Прословутият блок 20 в Ямбол, който общината събори, след като беше почти разрушен от обитателите си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Печално известният блок на „Тотлебен“ 33 в Плевен, наричан „блок на ужасите“, буквално е обезкостен от наемателите си.

От години настанените в него роми разграбват и рушат 16-етажната сграда, предаде bTV. Натрупали са сметки за ток, вода и наем за хиляди левове. В същото време въпреки разпореждането на общината повечето обитатели на сградата отказват да я напуснат.

„Дом на услугите“ – това е надписът на входа на блока. През 2006 г. в него са настанени ромски семейства и оттогава до днес те бавно го унищожават. Вече няма прозорци и дограми, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата.

„В момента блокът от 10 до 16 етаж е затворен, преграден с метална решетка и достъпът е ограничен“, казва Полина Георгиева – директор на общинска фирма.

Преградата обаче е прерязана, а достъпът до празните жилища – осигурен. Обитателите на блока вече са натрупали и много дългове – над 2 хиляди лева за наем и още 75 хиляди за вода. Редовни платци са само 16 от общо 40 семейства.

Надежда Гъркова е сред редовните. Преди пет години е настанена тук, направила е ремонт. Сега не желае да се мести – не харесва къщата, която й предлагат.

Тези, които си плащат, обвиняват останалите за ситуацията. Иван Иванов е един най-ранните обитатели на „Тотлебен“ 33. Признава, че сега няма работа, няма и възможност да плаща. Тъй като е кръгъл сирак, остава на улицата.

Съдбата на сградата тепърва ще решава общината. Оттам гарантират, че „Тотлебен“ 33 няма да стане втори блок 20 в Ямбол.

Събарянето на прословутия блок 20 в Ямбол започна на 18 септември 2010 г., припомня „Дневник“. Мястото се прочу заради самонастанилите се в него ромски семейства, които години наред го обитаваха и рушаха едновременно с това.

Събарянето на сградата беше по заповед на кмета Георги Славов, който обяви бедствено положение на територията, след като момиченце на около 10 години пострада при незаконното разрушаване на блока.

#Тотлебен 33 #Плевен #Ямбол #роми #Иван Иванов #Георги Славов #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници