Ципрас: Гърция спечели битката, но не и войната

Ципрас: Гърция спечели битката, но не и войната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Вчера ние спечелихме битка, но не и войната", обяви в обръщение към нацията гръцкият премиер и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас по повод постигнатото в петък вечер съгласие в Брюксел за удължаване с 4 месеца на кредитното споразумение.

Споразумението с Еврозоната отмени мерките на строги икономии, които задушаваха страната, добави още той. Гръцкото правителство смята, че благодарение на постигнатото споразумение са "отменени водещите към рецесия мерки, приети от предишното правителство, като намаляване на пенсиите, увеличаване на данъците, а също задълженията по прекомерния и нереален първичен профицит на държавния бюджет". Освен това "е ликвидирана такава неинституционална формация като "тройката" (международни кредитори), която издаваше заповеди и бе придобила прекомерна власт".

За няколко дни постигнахме много, но пред нас още е дълъг и труден път, изтъква гръцкият премиер и добавя, че преговорите не са завършили вчера, а тепърва предстоят в детайлен план. Той обаче уверява, че „в тази трудна и постоянна битка гръцкото правителство ще прояви още по-голяма решимост за възстановяване на националния сувернитет".

Гърция обаче смята в този преходен период да проведе с ЕС задълбочени преговори за сключване на ново финансово споразумение, което да включва преструктуриране на държавния дълг, който в момента е 180 % от БВП на страната.

#Алексис Ципрас #ЕС #Гърция #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници