"Газпром" започна да снабдява с газ Източна Украйна

"Газпром" започна да снабдява с газ Източна Украйна
Алексей Милер
A A+ A++ A

Руската компания "Газпром" е започнала от днес да доставя газ директно на контролираните от бунтовниците региони в Източна Украйна, съобщи председателят на компанията Алексей Милер.

"От 16:00 ч. (местно време) на 19 февруари "Газпром" доставя газ до Украйна, включително и през измервателните станции в Прохоровка и Платово, в размер на 12 млн. куб. м. за 24 часа", каза Милер.

Прохоровка се намира на границата между Русия и контролираният от сепаратистите Лугански регион, докато Платово е на границата между Русия и Донецкия регион.

Според Милер доставките се правят в съответствие с настоящия договор за покупка и продажба между "Газпром" и украинската "Нафтогаз". Съобщението беше потвърдено и от министър-председателя на самопровъзгласилата се Луганска народна република Генади Ципкалов.

По-рано руският премиер Димитри Медведев каза, че не е изключено Русия да доставя "хуманитарна помощ под формата на газови доставки" за контролираните от сепаратистите региони.

Украинските сепаратисти съобщиха, че Киев е спрял доставките на синьо гориво без предупреждение и заявиха, че искат достъп до горивото на Русия. "Нафтогаз" потвърди спирането и каза, че причината е повреда на тръба заради военните действия.

#Украйна #газ #Газпром #Алексей Милер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници