Владимира Янева не се яви на изслушване пред ВСС

Владимира Янева не се яви на изслушване пред ВСС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева не се яви на изслушване пред Висшия съдебен съвет (ВСС).

В началото на заседанието на ВСС в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска включването на допълнителна точка в дневния ред, въз основа на която поиска съдия Янева да бъде отстранена от длъжност. В мотивите си Цацаров посочи престъпление по служба въз основа на член 284 от Наказателния кодекс.

Висшият съдебен съвет реши да покани председателя на Софийския градски съд, но Владимира Янева не пожела да се яви. Тя е изпратила писмено становище във ВСС.

Членовете на ВСС могат да отложат точката за следващо заседание и отново да поканят съдия Янева да се яви пред тях да даде обяснения или още днес да гласуват отстраняването й от длъжност.

По-рано председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също настоя ръководството на Софийския градски съд да подаде оставка. Той определи нарушението на председателя на СГС Владимира Янева по разработката "Червей" като "изключително тежко".

Лозан Панов и правосъдният министър Христо Иванов внесоха във Висшия съдебен съвет предложение за гласуване на дисциплинарни дела срещу шефа на Софийския градски съд Владимира Янева и заместника й Богдана Желязкова. 

#Владимира Янева #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници