Рак на гърдата – ранната диагноза е във ваши ръце

Рак на гърдата – ранната диагноза е във ваши ръце
A A+ A++ A

Животоспасяващо може да се окаже отделянето на няколко минути всеки месец за самонаблюдение на гърдите!

Около 70% от случаите на рак на гърдата са диагностицирани след установяване от самата пациентка, а при ранно откриване 5-годишната преживяемост е около 98% по дании на National Breast Cancer Foundation, САЩ. Ако откриете бучка в гърдата, посетете лекар, но не се паникьосвайте – едва 2 от 10 бучки се диагностицират впоследстивие като рак. За ваше спокойствие се консултирайте с вашия лекар.

Как да се самопреглеждам?

  1. При вземане на душ – С изправени пръсти и нежни движения се палпират всички части на гърдата. С дясната ръка палпирате лявата гърда, а с лявата ръка – дясната. Търсят се бучка в гърдата, твърди възли, удебеляване на тъканта. Обърнете внимание на промени във външния вид на гърдите.
  2. Пред огледалото – Разгледайте внимателно гърдите отпред и странично. След това при вдигнати ръце. Наблюдавайте внимателно за промяна в контура на всяка гърда, наличие на подутина, трапчинка на кожата или промяна в зърното. Поставете ръце на кръста и притиснете здраво, придвижете лактите и раменете напред и ще усетите силата на гръдните си мускули нормално еднаква. Наблюдавайте също дали гърдите реагират еднакво. Дясната и лявата гърда невинаги са напълно еднакви и при много здрави жени има определена асиметрия, която вашият лекар ще определи като нормална или патологична.
  3. Докато лежите – Легнете по гръб, поставете възглавница под дясното рамо и вдигнете дясната си ръка под главата. С пръстите на лявата си ръка внимателно притиснете малка част от гърдата и продължете така на съседната част и така отново, докато преминете с пръсти по цялата тъкан на гърдата. Упражнявайте лек до силен натиск, за да се уверите, че няма промяна както в повърхностните слоеве, така и в дълбочина. Притиснете зърното, проверете за изтичане на секрет от него или наличие на бучки. Повторете процедурата за другата гърда.

На пръв поглед може да ви изглежда сложно или объркващо, но ако го направите веднъж, ще се убедите, че ще ви отнеме няколко минути. А може да ви спечели живот! Този вид самонаблюдение се препоръчва по целия свят на всички жени над 25-годишна възраст. При всяка от нас има риск, но можем да спасим живота си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници