Сепаратистите развяха знамето на Новорусия над Дебалцево

Сепаратистите развяха знамето на Новорусия над Дебалцево
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Проруските сепаратисти обявиха пълен контрол над ключовия украински град Дебалцево. Те издигнаха знамето на Новорусия върху една от високите сгради на града.

Това се случи, след като украинската армия се изтегли в сряда. Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да се отправи молба към ООН и Европейския съюз за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в Донбас.

Междувременно, Москва беше засипана с град от упреци. Великобритания разпространи снимки как в Източна Украйна действа най-модерната руска зенитно-ракетна система. Лондон окачестви това като поредното доказателство за руското военно участие в конфликта.

Украинският президент Петро Порошенко призова ООН и ЕС да организират полицейска мисия, която да следи режима на примирие. От своя страна, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин критикува решението на украинските власти да поискат разполагане на миротворчески контингент в Украйна.

„Бяха постигнати Минските договорености на 12 февруари. Съгласно тези споразумения в Донецката и Луганската републики ще бъдат създадени техни милиции. Наблюдението на демилитаризираната зона ще се осъществява от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Ако веднага се приложи една от другите схеми, възниква въпросът, ще се изпълняват ли Минските договорености или не", попита той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък заяви, че „руски сили, артилерия и подразделения за противовъздушна отбрана, както и командно-контролни елементи са все още активни в Украйна”.

#Украйна #Минск #ООН #сепаратисти #Дебалцево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници