НАТО настоява Русия да изтегли силите си от Украйна

НАТО настоява Русия да изтегли силите си от Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО настоява Русия да изтегли всички свои сили от Източна Украйна и да спре подкрепата си за сепаратистите.

"Настоявам Русия да изтегли всички свои сили от Източна Украйна, да спре подкрепата си за сепаратистите и да уважава споразумението от Минск", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в латвийската столица Рига, цитиран от АФП.

Столтенберг подчерта, че въпреки постигнатата миналата седмица в Минск договореност, ситуацията в източната част на Украйна се влошава все повече.

"Руски сили, артилерия и части на противовъздушната отбрана все още са активни в Украйна", подчерта Столтенберг.

НАТО алармира, че на руско-украинската граница има струпвания на военна техника – танкове и бронирани машини.

Миналата седмица в Минск президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд заедно с германския канцлер Ангела Меркел и украинският лидер Петро Порошенко постигнаха споразумение за примирие. Въпреки това боевете продължават.

В сряда сутринта проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република са издигнали знамето на Новорусия на една от високите сгради в Дебалцево, съобщи руският Первый канал. Говорителят на сепаратистите Андрей Пургин заяви, че голяма част от украинските военни в района все още са обградени, а те контролират града.

По-рано председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин заяви, че Русия ще помогне за възстановяването на Донбас, предаде РИА Новости.

„Ние и в момента оказваме помощ на жителите на Донбас, предимно хуманитарна. Смятам, че Русия няма да стои настрана и разбира се, че ще помогне за възстановяването на Донбас, но това ще бъде важна задача както за Русия, така и за Украйна. Надявам се, че и нашите европейски партньори също ще се включат“, каза Наришкин.

#НАТО #Русия #Източна Украйна #Йенс Столтенберг #Столтенберг #Сергей Наришкин #Наришкин #Донбас #Донецка народна република

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници