Хашим Тачи: Косово ще черпи опит от България за членството в ЕС

Хашим Тачи: Косово ще черпи опит от България за членството в ЕС
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хашим Тачи е роден на 24 април 1968 г. в село Брочна, Косово. Той е лидер на Демократическата партия на Косово.
Тачи бе първият министър-председател на Косово, след като страната обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Понастоящем Тачи е външен министър на Косово.
На 17 февруари се навършиха 7 години, откакто парламентът в Прищина издаде декларация за независимостта на Косово. По този повод Тачи даде своята равносметка за развитието на страната през това време в интервю за Novinite.

Г-н Тачи, като настоящ министър на външните работи смятате ли, че представянето на Косово в чужбина значително се е подобрило от времето, когато страната обяви независимост през 2008 г.?

Косово стана независима страна само преди 7 години и сега е признато като такава от мнозинството от членовете на Обединените нации. Ние вече членуваме в международни организации като МВФ и Световната банка, както и Международния олимпийски комитет.

Независимостта на Косово помогна Балканите да станат по-стабилен и спокоен район. Мисля, че след дългия и тъмен век на сръбска окупация и комунистическото управление, както и геноцидната война през 1999 г., днес Косово може да се гордее със своята позиция в новата регионална геополитическа архитектура.

През последните седмици се наблюдава подновяване на напрежението между етническите сърбите и албанците в Косово. На фона на това, какво мислите е необходимо да се направи, за да се подобрят социалното сближаване и връзки в Белград?

Напрежението между косовските албанци и косовските сърби намалява и отношенията им са много по-добри, отколкото в годините след войната. Сърбите участваха в местните и национални избори и сега имат 10% от местата в парламента, въпреки че те са само 5% от населението. Конституцията ни е много щедра по отношение на политическите права на местните малцинства.

Водя диалог със Сърбия от много години и постигнахме историческо споразумение в Брюксел през 2013 г. Най-големият проблем пред помирението все още идва от Сърбия и част от нейния политически елит, която и днес подклажда националистически емоции. Но аз съм оптимист за бъдещето на междуетническите отношения в Косово, тъй като съм свидетел на постигнатия напредък.

Правите ли опити да получите подкрепа от страни, които все още не са ви признали за независима от Сърбия държава?

Признаването на Косово е еднопосочна улица. Един ден в не толкова далечното бъдеще дори Сърбия ще ни разпознае като независими и знамето ни ще се развее в Белград, тъй като Европейският съюз изисква добри отношения със съседите от страните кандидати за членство.

Предишният парламент на Косово се разпусна, след като не успя да приеме законопроект за създаване на национална армия. Тогава, вие като министър-председател заявихте, че парламент, който не може да направи тази стъпка е ненужен. Как оценявате перспективите за постигане на това в сегашния парламент?

Правителството на Косово миналата година гласува нова военна стратегия, която предвижда превръщането на сили за сигурност във въоръжени сили. Парламентът трябва да гласува поправка в Конституцията, която да разреши промяна на името, но при всички случаи през 2015 г. Косово ще получи свои родни, мултиетнически и обучени от НАТО военни сили. Въпросът не е дали, а кога това ще се случи.

Какво прави правителството в Прищина, за да намали безработицата и да стимулира напредъкът в Косово?

Безработицата е проблем на целите Балкани, но дори по-сериозен в Косово, където се усещат последиците от войната преди 15 години и десетилетията на потисничество преди това. Нашият напредък през 7-те години на независимост е около 4%, което е доста над балканския през годините на световна финансова криза. Още много трябва да се направи и няколко нови инвестиции са в процес на подготовка, особено в енергийния сектор, както и селското стопанство, зимния туризъм и др. Няма магическа пръчка, която да реши проблема с безработицата, но образованието е ключов компонент, защото много често има работни места в Косово, но работната сила не е съвместима с нуждите на пазара на труда. Ние се нуждаем от по-малко политолози и повече инженери, експерти по информационни технологии и т.н.

Мисията на ЕС за върховенството на закона в Косово ЕУЛЕКС бе удължена през миналата година заради обвинения в корупция. Какво е общото въздействие на ЕУЛЕКС в Косово?

Смятам, че ЕУЛЕКС има положителна роля върху затвърдяването на новата система от закони, които бяха създадени след обявяване на независимостта ни. Няколко негативни доклада бяха представени от ЕУЛЕКС относно твърденията за корупция в собствения й персонал не може да заличат годините на добра работа в борбата с престъпността и организираната корупция. Но вече е време догодина Косово да поемат отговорност за правосъдната си система.

Президентът Атифете Яхяга каза миналата седмица, че Прищина ще използва опитът на София в процеса на стабилизация и общуване с ЕС. Според вас, по какъв начин българският път на европейска интеграция ще бъде използван от Косово?

Имаме добри отношения с България и аз няколко пъти се срещнах с вашия премиер по различни поводи. Косово оценява помощта на България относно членуването в различни организации. Условията за членство в ЕС станаха по-обширна и по-отчетливи от времето, когато България кандидатства, но със сигурност има нужда да се почерпят знания в процеса на реформи, така че ние може да спестим време, като не правим чужди грешки. В този смисъл, българският опит е ценен.

С оглед на неотдавнашните терористични атаки във Франция, смятате ли, че има непосредствена заплаха от радикален ислям за Балканите?

Косово получи висока оценка от Белия дом и Държавния департамент за нашата роля в борбата с екстремистите. Ние всъщност активно участваме в междурелигиозни инициативи и сме предприели няколко мащабни операции срещу заподозрени екстремисти, близки с „Ислямска държава“ и някои от техните идеологии. Косово е светско общество с преобладаващо мюсюлманско население. Ислямът не е проблем, но радикализмът на по-малки групи може да представлява заплаха за сигурността.

Косово вече кандидатства за членство в НАТО. Какъв смятате, че ще е основният принос на Прищина към съюза, а също и за цялостното интегриране на Западните Балкани?

Косово ще се превърне от вносител на средства за сигурност на НАТО в износител на мирни инициативи. Аз съм единственият европейски външен министър, който има реален опит с война и знам колко важно е НАТО за свободата на Косово. Косово определено може да донесе разнообразие и опит в НАТО.

Каква е вероятността Европейският съюз да премахне визите за гражданите на Косово в близкото бъдеще?

Това трябва да се случи колкото може по-рано. Ние ще изпълним всички технически условия до лятото и се надявам, че ЕС ще преразгледа нашия план. Ако всичко върви добре и няма политически причини да се наложи отсрочка, ще може да облекчим визовия режим в рамките на по-малко от година.

#Хашим Тачи #Косово #независимост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »