Донецките сепаратисти готови да изтеглят тежкото оръжие

Донецките сепаратисти готови да изтеглят тежкото оръжие
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) предложи на Киев да започне изтеглянето на тежките оръжия от сектора. Това стана по време на видео конференция на Контактната група за разрешаване на ситуацията в Украйна, предаде ТАСС.

Според политическият представител на ДНР в Контактната група Денис Пушилин освен районът на Дебалцево, принципно няма никакви други препъникамъни.

"Ние сме готови да започнем изтегляне на въоръжението от сектора, но само при условие, че то е в синхрон с въоръжените сили на Украйна. Тази позиция беше съобщена на украинската страна", заяви Пушилин.

Във вторник лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) Игор Плотницки заяви, че силите му спазват споразумението за изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Източна Украйна.

"Снощи бях на фронтовата линия и нашите танкове и артилерия се изтеглят. Всъщност започнахме да изпълняваме ангажиментите си още снощи", каза Плотницки и подчерта, че очаква и украинските сили да направят същото.

Киев и сепаратистите трябва да предприемат втората крачка - да започнат изтегляне на тежките оръжия от фронтовата зона, както предвижда мирното споразумение. 

И двете страни трябваше да са изтеглили тежките си оръжия до вторник, но Киев заяви, че не може да направи това, докато бунтовниците не дават никакви знаци за спиране на настъплението.

#Украйна #оръжие #сепаратисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници