Бивш румънски министър влиза в затвора за 5 години заради злоупотреба

Бивш румънски министър влиза в затвора за 5 години заради злоупотреба
снимка: avantulliber.ro
A A+ A++ A

Румънският Върховен касационен съд осъди бившия министър на младежта и спорта на страната Моника Якоб Ридзи на до пет години в затвора, без предсрочно освобождаване. Ридзи бе призната за виновна в злоупотреба със служебно положение. Нейният бивш съветник Йоана Варста също получи присъда от пет години затвора, съобщава Romania-insider.

Решенията са окончателни, което означава, че и двете Ридзи и Варста ще излежат присъдите си.

Петте съдии, които са взели решението са счели, че Ридзи е виновна за злоупотреба във връзка с организирането на празници на младежките дни през 2009 г.

Ридзи незаконно е връчила договорите за организацията на събитието, в общ размер на около 700 000 евро на две частни фирми. Договорите са силно надценени спрямо сумите, които са били одобрени в годишния бюджет на министерството. Така институцията е била ощетена с над 650 000 евро.

Следствието е установило, че Ридзи е използвала съучастник, който е изтрил всички компютърни файлове и имейли, свързани с организирането на събитието.

37-годишната Моника Якоб Ридзи беше министър на младежта и спорта на Румъния от декември 2008 г. до юли 2009 г. Тя подаде оставка, след като парламентарна комисия започна разследване срещу нея за възможно присвояване на пари.

#министър #съд #затвор #злоупотреба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници