Еврогрупата с ултиматум към Гърция

Еврогрупата с ултиматум към Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврогрупата даде на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, съобщиха световните агенции.

Засега обаче новото ляво правителство в Атина категорично отказва

На практика това е ултиматум към гръцката страна след заседанието в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута, отбелязва АП. На заседанието гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.

Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране.

Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум обяви в понеделник, че Еврогрупата счита за необходимо удължаването на действащата програма за Гърция.  Той каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"На този етап Еврогрупата смята за нужно удължаването на програмата за Гърция, потвърждаваща съществуващи задължения на Атина към кредиторите и изключващата каквито и да било едностранни действия от страна на гръцкото правителство", заяви Диселблум. 

#Гърция #програма #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници