Пуканките били по-здравословни от плодовете

Пуканките били по-здравословни от плодовете
Група американски учени твърдят, че според нивото на антиоксиданти, пуканките са по-здравословни от плодовете и зеленчуците. Снимка: medinewsdigest.com
A A+ A++ A

Обикновените пуканки са по-здравословни дори от плодовете и зеленчуците, смятат американски учени.

Група американски учени твърдят, че според нивото на антиоксиданти пуканките са по-здравословни от плодовете и зеленчуците, предаде КРОСС.

Те са пълни с антиоксиданти, известни като полифенол. Функцията им е да намаляват стареенето на мозъка, т.е. помагат в борбата с молекулите, които увреждат клетките.

Учените открили още, че пуканките са концентрирани антиоксиданти, тъй като се състоят от само 4% вода.

Една порция пуканки според оценките на учените съдържа 300 милиграма антиоксиданти, почти два пъти повече от една порция плодове. Освен това в пуканките има и по-високо ниво на фибри.

Учени от университета „Скрентон“ в Пенсилвания са представили своето изследване по време на конференцията „Американ Кемикал Сосайети“ в Сан Диего.

„Пуканките заслужават по-голямо уважение. Те са хранителни вещества в злато“, заяви лидерът на проучването Джо Винс.

Той добави, че пуканките не са храна, която трябва да се основава на дневно хранене с оглед на това, че не съдържат витамини и хранителни вещества, които можем да намерим в плодовете и зеленчуците.

„Една порция пуканки ще покрие повече от 70 на сто от дневно необходимото ни ниво от зърнени храни“, каза Винс.

Според него „пуканките, печени в микровълнова печка, имат двойно повече калории, отколкото онези, които се пекат на фурна“.

#пуканки #плодове #зеленчуци #антиоксиданти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай