Общ входен тест за университетите - една от целите на просветния министър

Общ входен тест за университетите - една от целите на просветния министър
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Просветният министър проф. Тодор Танев изложи в четвъртък някои от приоритетите в ресора си - сред тях са общ входен тест вместо изпит при влизане в университет, повече технологии в училище и видеозаписи при матурите.

По мнение на министъра трябва да взимаме пример от Запад, що се отнася до влизането във ВУЗ-ове. „Защо хора с една и съща матура, в една и съща специалност в една и съща година - някои от тях са умни, други не са? Отговорете ми на този въпрос. Тя мери нещо средно, а аз винаги съм бил срещу средното”, категоричен е Танев. Той увери също, че тази година няма да има промяна в изпитите за външно оценяване след 7 клас, нито в матурите.

Друг приоритет, поставен за образованието е да има повече нови технологии в час - според образователния министър, таблетите ще създадат нова платформа за учебниците в България. „Специален таблет означава такъв, с какъвто не могат да си играят. Това означава специален с 3 бутона и с пластмасово покритие. По света това е известно”, уточни проф. Тодор Танев.

Учениците обаче имат притеснения – един таблет винаги може да се счупи или да го залеят с нещо, а струва повече от учебник.

Другата новост, която професорът иска да въведе е да има камери при матурите. Затова тази година матурите ще се проведат само в зали с видеонаблюдение. Ще се прави и запис.

#Тодор Танев #матури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници