Докато има дефицит, ще има и дългове, категоричен е Горанов

Докато има дефицит, ще има и дългове, категоричен е Горанов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансист №1 на България Владислав Горанов е убеден, че докато страната има дефицит, ще се трупат и дългове. По думите му няма друг инструмент, с който да бъде покривано превишаването на разходите над приходите. Министърът изрази това мнение, след като комисията по бюджет и финанси одобри тегленето на нов заем от 16 млрд. лева в четвъртък.

Относно залаганата лихва от 10%, Горанов обясни, че тя е използвана като ориентир във всички емисии след 2010 година. Идеята на такова ограничаване от пазарните стойности е да даде все пак ограничение на правителството от една страна и от друга - да не насочва онези, които искат да закупят дълг, към реалната доходност. „Лихвите ще са по-добри от всички, които досега сме вземали и това ще се случи не защото аз съм финансов министър, а защото пазарите са свръхликвидни в момента”, смята още Горанов. 

„Ако аз кажа, че очаквам близка доходност до пазарната, много е вероятно пазарът да ми предложи точно тази цена", обясни той. Това е и причината досега финансовите министри да не са посочвали число, което да е близко до пазарното.

Той обясни, че структурата е отворена и е дадена възможност през годините да се преценява каква срочност е най-изгодна, за да не се получава струпване на падежи.

Горанов коментира и обвързването с договор за срок от три години с точно определени банки. „Преценката защо са четири и дали точно те са подходящи, е направена на база на това кои глобални банки се съгласиха в края на миналата година да помогнат на правителството със заем да разплати гарантираните влогове на гражданите в КТБ", каза Горанов. Програмата обаче е отворена и банките могат да се увеличат.

Припомняме, че в четвъртък депутатите гласуваха на бюджетна комисия намеренията за ратификация на 16 милиарда за следващите три години. Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и „Български демократичен център” и сега ще търси одобрение и в пленарната зала. 

 

#Владислав Горанов #заем #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници