Ново бедствие: хиляди свлачища се активираха в страната

Ново бедствие: хиляди свлачища се активираха в страната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към 1850 свлачища са регистрирани на територията на страната към момента. Обстановката остава критична, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в четвъртък, когато тя дойде на редовното "препитване" от народните представители от парламентарната комисия по регионална политика.

Темата за свлачищата бе повдигната от опозицията „БСП Лява България", които поискаха да разберат от Павлова дали регионалното министерство разполага с точни данни за това колко са свлачищата, колко ще струват на държавата и от къде ще се вземат парите.

Министър Павлова се оказа подготвена и дори предостави специална карта на страната ни с ясно посочените свлачища. Общата площ на свлачищата в България е над 207 хиляди декара, стана ясно още от думите на регионалния министър.

„Само за новоактивизираните свлачища, за премахване на проблемите по пътната мрежа са необходими 20 млн. лева", посочи министър Павлова. Тя обясни, че парите могат да се вземат от бюджета на регионалното министерство, да се търси помощ от Европа или пък да се използват парите, заделени за бедствия и аварии през настоящата година.

„Разполагаемите пари обаче са крайно недостатъчни", призна още министърът на регионалното развитие.

Най-сериозен е проблемът в Черноморския регион, около Варна, както и в Смолянския и Кърджалийския регион. Някои от тези свлачища засягат сериозно републиканската пътна мрежа, а други засягат направо жилищни сгради. Заради тези свлачища има затворени пътища и се работи по отстраняването на проблема.

#Лиляна Павлова #БСП #свлачища #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници