„Мтел“ с намален пазарен дял за тримесечието

„Мтел“ с намален пазарен дял за тримесечието
A A+ A++ A

Telеkom Austria също публикува доклад за финансовото си представяне през последните месеци на миналата година, което ни дава информация и за бизнеса на „Мтел“. Компанията посочва като основни предизвикателства за периода влошаващото макроикономическо положение на страната и засилената конкуренция в мобилния сектор, с които „Мтел“ се е справила чрез фокусиране върху създаването на допълнителна стойност чрез комбинирани оферти, запазване на клиентите с висока стойност и продажбата на допълнителни услуги. Компанията е продължила да прилага и строг контрол на разходите.

Като цяло за последното тримесечие на миналата година се отчита лек ръст на клиентите – с 0,9% до 4 221 000, което се отдава главно на бизнес потребителите и на бюджетните предложения. 78,7% от тях са клиенти с договор. Компанията отбелязва, че увеличеното търсене на услуги за мобилен интернет е довело до годишен ръст на тези абонати от 29%. Почти са се удвоили и потребителите на тарифи за смартфони, включващи гласови и интернет услуги. В края на периода пазарния дял на компанията е спаднал до 37,6% от 39% преди година. Спад с 3,9% има при фиксираните линии, главно заради загуби в домашния сегмент.

Приходите на телекома за тримесечието са намалели с 4,6% на годишна база до 94,8 милиона евро главно заради ниските месечни такси и приходи от трафик, следствие от ценовия натиск в бизнес сегмента и загубата на домашни клиенти на фиксирани гласови услуги. Средният месечен приход от потребител е намалял до 5,9 евро от 6,3 евро преди година. При фиксираните линии този показател се е увеличил до 14,4 евро благодарение на бизнес потребителите. Иначе за последното тримесечие сравнимата печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) намалява със 7,1% на годишна база до 29,6 милиона евро.

Източник: Telekom Austria

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници