Белгийски съд постанови 12 години затвор лидер на ислямистка група

Белгийски съд постанови 12 години затвор лидер на ислямистка група
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Белгийски съд вкара в затвора лидер на ислямистка групировка. Обвиняеми са и други 46 души за принадлежност към група, която изпраща джихадисти в Сирия. Само девет от тях са се явили по време на петмесечните изслушвания. За останалите се смята, че са в Сирия. Това е най-големият подобен процес в Белгия, съобщава Би Би Си.

Прокуратурата твърди, че организацията Sharia4Belgium набира хора, които да се присъединят към „Ислямска държава“ в Сирия. Съдията обяви организацията за "терористична група", а нейният лидер Фуад Белкасем бе осъден на 12 години затвор.
"Той е отговорен за радикализацията на млади хора, приготвяни за Салафистка борба, която не се основава на демократични ценности", заяви съдията.
Осъденият лидер на Sharia4Belgium Фуад Белкасем отрича обвиненията.
Друг член на организацията Жежоен Бонтинск има условна присъда. Той се е явил в съдебния процес като свидетел на обвинението. Само седем от обвиняемите са били в съда за решението.

Смята се, че около 350 белгийци са се присъединили към джихадистите в Сирия и Ирак, най-голям брой на глава от населението в Европа. Около 10% от тях са имали връзки със Sharia4Belgium.

Европейските агенции по сигурността, се опасяват, че джихадистите, които се връщат от тези страни може да организират нападения в Европа.

#съд #Белгия #джихадист #лидер #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници