Карта ще показва къде са аптеките в страната

Карта ще показва къде са аптеките в страната
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Често ни се случва няколко часа да се лутаме, докато открием аптека, откъдето да си купим лекарства. Ако става въпрос пък за през нощта задачата още повече се увеличава. До месеци обаче този проблем ще бъде решен, тъй като ще се създаде националната аптечна карта на България.

Предназначението й ще бъде да се реши и още един пропуск – липсата на денонощни аптеки в някои населени места. В момента в пет големи града изобщо липсва такова място - това са Ловеч, Перник, Разград, Търговище и Карлово. На редица места пък хората са принудени да пътуват близо 100 километра, за да си купят лекарства.

Целта на картата е да покаже и попълни тези липси - затова от Съюза на фармацевтите предлагат и някои ограничения за собствениците на аптеки.

„По-скоро се обсъжда да се вземат мерки, тъй като сегашният закон позволява на едно юридическо лице да има до четири аптеки, то съответно някоя от тези аптеки, които юридическото лице иска да отвори, да бъде в отдалечен регион. Регион, в който няма аптека, така че да се направи изискване към самите собственици на аптеки да се съобразят с тази аптечна карта”, обясни Димитрия Стайкова – зам.-председател на УС на БФС, цитирана от Нова телевизия.

#денонощна #карта #аптека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници