Внимавайте какво казвате пред телевизора си

Внимавайте какво казвате пред телевизора си
A A+ A++ A

Навлизаме в ерата на „интернет на вещите”, която обещава да дари с възможности за връзка и съвместна работа обикновени предмети от ежедневието като хладилници, печки и дори перални. От няколко години това вече се случва с телевизорите, които станаха умни и значително по-функционални от обикновените им предшественици. Те дори вече разпознават гласови команди, но тази тяхна екстра, която постепенно бива добавяна и към други продукти от потребителската електроника, може да се окаже проблемна за мнозина.

Тенденцията е навсякъде около нас да има постоянно слушащо устройство, което е готово да приема гласовите ни команди, които след това се обработват от отдалечен сървър. Там сложни алгоритми анализират думите ни и разбират смисъла не само на специфичните команди, но и на целите разговори, което е удобно за последващото ни бомбардиране с таргетирани реклами. Ако всичко това още ви се струва част от развиващ се в бъдещето сценарий за фантастичен филм, помислете отново.

В политиката за опазване на личните данни на умните телевизори на Samsung компанията предупреждава, че ако активирате функцията за гласови команди в устройствата, то гласът ви заедно с лична информация или частни разговори ще бъдат сред данните, които ще бъдат предадени към трети страни за анализиране. Това не се прави само от корейската компания, тъй като технологиите за гласово разпознаване и на другите компании като Apple, Google, Amazon и Microsoft също разчита на отдалечени сървъри за обработка, но е като излязло от антиутопичния роман „1984“ на Джордж Оруел.

Samsung все пак ясно описва условията, при които работи услугата, стига да има кой да ги прочете. Компанията предлага и опция за изключване на гласовото разпознаване, като вместо нея потребителите могат да използват ограничен набор от прости гласови команди, които не изискват връзка с интернет за разпознаване. Въпреки това корейците събират данни за останалите активности на потребителите и въведената текстова информация от тях, за да ги използват за свои цели.

Източник: Techcrunch

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници