Представят книга за любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев

Представят книга за  любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев
A A+ A++ A

Книгата "Обич безумна и свята", поетичната история на любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев, ще бъде представена във вторник от 17.30 ч., в къщата музей "Вапцаров" (на четвъртия етаж в кооперация на улица “Ангел Кънчев № 37, където е бил последният дом на поета).

Мястото не е избрано случайно. В новата книга за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна относно шума около участието й в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на актрисата, певица и поет, Нона Йотова, която също ще вземе участие в премиерата. Входът е свободен.

Националният литературен музей, съорганизатор на събитието заедно със Столична библиотека, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори - Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев. Интерес представляват ръкописът на Багряна "Сказка за Бретан" (където изживяват страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата.
Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата и е в традиционното изящно светивалентинско издание на "Персей" - с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации. Съставител на "Обич безумна и свята" е Людмила Габровска, а художник - Ралица Денчева.

Книгата търси отговор и на други интересни въпроси:

Щял ли е Яворов да остане жив, ако един завистник не отравя любовта му с Дора Габе?

Как една зла свекърва може да се превърне в трамплин към световната слава?

Кои са невидимите нишки, които обвързват Дора Габе и Багряна повече от 60 години?

Как българската жена се осмелява да се превърне от обикновена домакиня в амазонка, която иска да бъде нещо повече от сянка на мъжа?

Чрез книгата може сами да намерите отговорите на въпросите.

#Дора Габе #Елисавета Багряна #Боян Пенев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници