"Турски поток" излиза на суша при Каякьой, предава газа при Люлебургаз

"Турски поток" излиза на суша при Каякьой, предава газа при Люлебургаз
A A+ A++ A

Маршрутът на "Турски поток" ще следва по дъното на Черно море в по-голямата си част съгласуваното по-рано трасе на „Южен поток“, а след отклонение на юг ще излиза на сушата в района на Каякьой. Точката за предаване на газа за турските потребители ще бъде Люлебургаз.

Това са договорили представителите на Турция и „Газпром“. Маршрутът на сухопътния участък на газопровода стига до изход на турско-гръцката граница в местността Епсила.

Дължината на участъка ще бъде 180 км.
 
В най-близко време се очаква издаване на разрешение за проектни и проучвателни работи и на новия турски морски участък от газопровода, това са съобщили след разговорите генералният директор на руската компания Алексей Милер и министърът на енергетиката Танер Йълдъз, предаде ТАСС.

„Газпром“ е готов да доставя в Европа чрез газопровода 47 млрд. куб. метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г., каза Милер.

При проектирането ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция.

Мощността на морския участък на газопровода от Русия до Турция ще бъде 63 млрд. куб. метра годишно, а предварителния срок за завършване на първата линия е декември 2016 г., съобщи още Милер.

На 1 декември 2014 г. „Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 млрд. Куб.и метра годишно, от които 50 млрд. куб. метра ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница. „Турски поток“ ще бъде алтернатива на проекта „Южен поток“, който Русия реши да прекрати през декември миналата година.

#газ #Турски поток #Люлебургаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници