Джон Маккейн критикува Меркел заради нежеланието й да изпрати оръжие в Украйна

Джон Маккейн критикува Меркел заради нежеланието й да изпрати оръжие в Украйна
Джон Маккейн
A A+ A++ A

Американският сенатор от републиканската партия и шеф на комисията по въоръжените сили на американския сенат Джон Маккейн подложи на критика германския канцлер Ангела Меркел, заради нежеланието й да изпрати оръжие в Украйна.

Сенаторът е

обвинил Меркел в бездействие

Според него политиката на Европа спрямо Русия предизвиква у него разочарование, но той не е и очаквал нещо по-различно. Маккейн смята, че властите в Германия или нямат представа какво се случва в Украйна, или им е все едно за това.

Вчера сенаторът и бивш кандидат-президент на САЩ заяви, че Украйна е използвала забранени касетъчни бомби поради липса на други алтернативи, като частична вина за това имат САЩ.

Лидерите на Франция и Германия напуснаха Москва късно през нощта след петчасова среща с Владимир Путин с обещанието да продължат преговорите за прекратяване на сраженията в Украйна.

Европейските чиновници омаловажиха очакванията преди преговорите

в Москва, като изразиха съмнения за готовността на Путин да приеме компромис, докато в същото време проруските бунтовници напредват на бойното поле.

След разговорите Москва и Берлин описаха ангажимента си да работят върху „съвместен документ“, който да вдъхне нов живот на рухналото мирно споразумение, подписано през септември в Минск. Документът ще включва идеи, предложени от лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна, които в неделя ще проведат конферентен разговор.

Гадрдиън:

Нищо обаче не бе споменато за споразумение по ключовия въпрос за това ще се изтеглят ли бунтовниците от територията, завзета от тях след рухването на примирието. Извънредната среща на върха завърши без пробив, а само със споразумение за започване на работа върху проект за примирие. 

Според европейски дипломати Путин е предложил съживяване на споразумението от Минск, но с различни очертания на зоната на действие, с които се признават териториалните придобивки на подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна. Предложението е било отхвърлено от Киев.

Уол стрийт джърнъл:

Продължилите над пет часа преговори не постигнаха край на боевете в Източна Украйна. Тримата лидери обаче се съгласиха да продължат дипломацията в надежда до дни да бъде постигнато дългоочакваното примирие.

Меркел и Оланд посетиха Москва след поредната ескалация на напрежението в региона. Визитата идва в момент, когато Вашингтон обмисля дали да започне доставки на оръжия в Киев, за да се противопостави на бъдеща агресия на подкрепяните от Русия сепаратистки бунтовници. Говорител на Меркел заяви, че тя и френският президент са имали „конструктивен и съдържателен обмен на мнения с президента Путин“.

Никой от лидерите не коментира публично преговорите. Представители на френската и германската делегации оповестиха, че тримата са се съгласили да продължат усилията за подготвянето на „възможен съвместен документ“ за реализирането на споразумението за примирие, подписано през септември в Минск. Този мирен план така и не влезе в сила, а насилието в източната част на Украйна продължи. Само през последния месец боевете са отнели живота на над 200 цивилни, според ООН.

Шпигел:

Припряността на Оланд и Меркел в търсенето на пътища за разрешаване на украинската криза е оправдана, а тяхното пътуване до Москва демонстрира необходимото на Европа лидерство.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са в Москва, за да тласнат към деескалация кризата в Украйна. Тази символична политика има нужда от тласък. Тя демонстрира лидерство, каквото на Европа явно не стига.

В момента мнозина поставят под въпрос ефективността на мисията на Меркел и Оланд, но тя има важно значение за самите европейци и в този смисъл припряността е оправдана. Това е изключително важно послание в тези трудни времена. То подчертава, че самата Европа все още се възприема сериозно. Континентът трябва да премине две изпитания. Европейците трябва да запазят вътрешното единство, когато икономическата криза може да прерасне в политическа и ключовата дума тук е Гърция. Освен това, европейците трябва да покажат зад пределите на ЕС, че въпреки всичките си вътрешни конфликти, те са готови да защитават своите ценности, а ключовата дума тук е Украйна.

#сенатор #Джон Маккейн #Петро Порошенко #Путин #Оланд #Меркел #Кремъл #Ангела Меркел #Франсоа Оланд #Владимир Путин #Москва #преговори #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници