Сани Жeкова със злато от Универсиадата

Сани Жeкова със злато от Универсиадата
Сани Жекова
A A+ A++ A

Александра Жекова спечели титлата в бордъркроса на зимната Универсиада в Сиера Невада, Испания. Българската звезда в сноуборда стигна до последния старт с победи на четвърт финала и на полуфинала.

Преди преди това даде най-добри времена и в двете квалификации за директните елиминации.

В големия финал тя се наложи над Хло Треспо (Фр), която взе среброто, бронзът остана за Симона Милер от Швейцария.

Това е второ злато за България на Световните студентски игри

с което страната ни записва 100-процентна успеваемост: две титли от двама участници.

Преди 10 дни Владимир Зографски спечели в Осърбле злато в ски-скока от Зимна универсиада 2015. За първи път в историята световните студентски игри са с поделено домакинство в две държави: Словакия и Испания. С два златни медала от двама участника България заема 8-о място във временното класиране по нации.

"Поздравявам Жекова за големия успех и й благодаря за поредното престижно отличие за България в историята на Универсиадите", заяви президентът на Асоциацията за университетски спорт "Академик" доц. Златко Джуров.

"Златните медали обаче показват, че

студентският спорт у нас има много по-голям потенциал

стига отговорните фактори в държавата да подкрепят нашите усилия да предоставим повече възможности за спорт на младите. Надявам се, сега институциите да заделят повече внимание и средства за физическата активност на студентите. Тези инвестиции се възвръщат многократно в бъдеще", обяви Джуров.

Българското участие на Универсиада`2015 ще завърши с представянето на сноубордиста Радослав Янков и скиора алпиец Георги Нушев, техните стартове са следващата седмица. Янков ще участва в паралелния гигантски слалом, а Нушев в слаломите. Радослав и неговият треньор Георги Атанасов Джоко в момента са за два старта през уикенда в Германия и ще пристигнат в Сиера Невада в неделя.

Паралелният гигантски слалом в сноуборда е на 10 февруари, вторник с квалификации от 10:45 ч. и финал от 14:30 ч.

Скиорът алпиец Георги Нушев ще стартира само в техничните дисциплини. Гигантският слалом е на 12 февруари с двата манша от 11 и от 14 ч., а слаломът е в последния ден на Универсиадата – 14 февруари, събота, с двете спускания от 11 и от 15 ч. Всички часове са българско време.

#Сани Жекова #Александра Жекова #ски #Универсиада #ски #златен медал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници